sobota, 29 marca 2014

Blaski i cienie roślin GMO - raport Departamentu Rolnictwa USA

Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował w dniu 20 lutego 2014 roku raport oceniający ekonomiczne i środowiskowe skutki rozwoju upraw roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) od 1996 roku. Badanie jest tym ciekawsze, że powstało w momencie, gdy konsumenci i konsumentki coraz częściej domagają się ścisłych regulacji GMO oraz obowiązkowego etykietowania, a badania naukowe dowodzą chorobotwórczego wpływu środków ochrony roślin wykorzystywanych w uprawach modyfikowanych roślin. W Stanach  Zjednoczonych w 2013  roku połowę gruntów ornych  -  169 milionów akrów - zajmowała odporna na herbicydy i owady kukurydza, bawełna i soja, z których modyfikowane jest odpowiednio 85%, 82% i 93% całego areału tych roślin w kraju. 

Między rokiem 2001 a 2010 cena nasion modyfikowanej soi i kukurydzy wzrosła o 50%. Autorzy raportu stwierdzają brak znaczącego wzrostu plonów GMO, co więcej – dochody z upraw odpornych na herbicydy czy owady mogą być nawet niższe w porównaniu z odmianami konwencjonalnymi. 
Rośliny zmienione pod kątem odporności na owady bywają bardziej opłacalne z uwagi na mniejsze zużycie środków owadobójczych. Z drugiej strony, w przypadku modyfikowanej kukurydzy odnotowano 25 procentowy wzrost stosowania herbicydów w latach 2001-2010, podczas gdy ich wykorzystanie w uprawach konwencjonalnych pozostało na tym samym poziomie w analizowanym okresie. Nadmierne stosowanie glifosatu zwiększyło oporność na ten środek 14 gatunków i biotypów chwastów, utrudniając tym samym produkcję roślinną. 



Raport mówi także o dynamicznym rozwoju amerykańskiego sektora GMO – w 2013 roku zatwierdzono 7800 odmian modyfikowanej soi, ponad 1100 bawełny i 900 w przypadku ziemniaków.  Godna pochwały jest rzetelność raportu USDA i ujawnienie także "cieniów" upraw modyfikowanych genetycznie, ponieważ dotychczas do Europejczyków docierały  z USA nieomal wyłącznie pozytywne informacje GMO.
Akceptacja GMO wśród konsumentów i konsumentów zależy od rodzaju produktu, rejonu geograficznego i udostępnionych publicznie informacji. Większość badań w krajach uprzemysłowionych dowodzi, że ludzie są gotowi zapłacić więcej za żywność wolną od GMO, szczególnie w krajach Unii Europejskiej, gdzie wiele koncernów prowadzi politykę ograniczania towarów modyfikowanych w asortymencie. Choć konwencjonalne produkty są dostępne w Stanach, to stanowią mniejszość w sklepach spożywczych. 

Liliana Religa

Źródła:

U.S. GMO CROPS SHOW MIX OF BENEFITS, CONCERNS - USDA REPORT
Carey GillamReuters, Feb 24 2014
http://www.reuters.com/article/2014/02/24/usda-gmo-report-idUSL1N0LT16M20140224
GENETICALLY ENGINEERED CROPS IN THE UNITED STATES by Jorge Fernandez-Cornejo, Seth James Wechsler, Michael Livingston, and Lorraine Mitchell, Economic Research Report No. (ERR-162) 60 pp, February 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz